Μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης

Η μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι εξ’ ορισμού σημαντική, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να καθυστερήσει τη λήψη αντιυπερτασικής αγωγής ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Το πιο κάτω απόσπασμα από τις Πρακτικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Υπέρταση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Υπέρτασης (2008) δεν είναι το πιο καινούριο πάνω στο θέμα, αλλά είναι ιδιαίτερα απλό, κατανοητό και χωρίς ουσιώδεις διαφορές με νεότερα κείμενα οδηγιών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών φορέων: “Τα μη φαρμακευτικά μέσα είναι χρήσιμα σε όλα τα υπερτασικά άτομα, ανεξάρτητα από το αν υποβάλλονται ή όχι σε φαρμακευτική αγωγή, αλλά και στα άτομα με οριακή υπέρταση. Με την αποτελεσματική εφαρμογή τους μπορεί να μειωθούν οι δόσεις των φαρμάκων ή και σε πολλές περιπτώσεις να καθυστερήσει ή να αποφευχθεί η φαρμακευτική θεραπεία. Τα μέσα αυτά έχουν ευεργετική επίδραση όχι μόνο στη μείωση της πίεσης, αλλά και στην αντιμετώπιση των άλλων παραγόντων κινδύνου (διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία). Ωστόσο, υπάρχει δυσκολία στη μακροχρόνια εφαρμογή τους, γιατί οι υπερτασικοί μειώνουν την προσπάθεια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Υπενθύμιση της σημασίας των μη φαρμακευτικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κάθε επίσκεψη, με ιεράρχηση της έμφασης σε καθένα απ’ αυτά, ανάλογα με την περίπτωση.
Παρ’ ότι το κάπνισμα επηρεάζει λίγο την αρτηριακή πίεση, η διακοπή του αποτελεί τον πρώτο στόχο για τους υπερτασικούς καπνιστές, αφού αποτελεί εξίσου σημαντικό, και σε μερικές περιπτώσεις σημαντικότερο, παράγοντα κινδύνου με την υπέρταση.
Για τη μείωση της πίεσης, το αποτελεσματικότερο μη φαρμακευτικό μέσο, είναι η ελάττωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους υπερτασικούς. Ακόμα και μικρή μείωση του βάρους (5 kg) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης και τη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου.
Άλλα αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση της πίεσης είναι: δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά, κάλιο και ασβέστιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μείωση της πρόσληψης αλατιού με την τροφή, περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ (το πολύ 2-3 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1-2 για τις γυναίκες) και συστηματική σωματική άσκηση.
Αντιλήψεις όπως, ότι οι υπερτασικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν πορτοκάλια ή καφέ, ή ότι είναι χρήσιμο να καταναλώνουν σκόρδα ή σκευάσματα σκόρδου, αποτελούν διαδεδομένους μύθους χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση”.
Δρ. Βασίλειος Παπαδόπουλος

Πηγές:

  1. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Υπέρτασης – Πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση – 2008
  2. Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης – Ελληνική μετάφραση των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας – 2013
  3. Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής (ΚΚΟΙ) του Πανεπιστημίου Κρήτης – Κατευθυντήριες Οδηγίες Γενικής Ιατρικής – Υπέρταση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *