Άρθρα

Έλενα Πίππα

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται

Μην περιμένεις από κανέναν επιβεβαίωση για ό,τι είσαι και ό,τι κάνεις. Εσύ πρώτα θα πιστέψεις στον εαυτό σου, θα τον επαινέσεις. Θα του μιλήσεις γλυκά. Θα του πεις: «καλά τα καταφέραμε… κι αν κάνουμε λάθος δεν πειράζει… απαραίτητο συστατικό για να μάθουμε».

Έλενα Πίππα

Το δώρο της ψυχοθεραπείας

Οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε στη ζωή μας κυρίως δύο καταστάσεις: να είμαστε υγιείς και να αισθανόμαστε καλά με την ποιότητα ζωής μας. Τι γίνεται όμως όταν διαταράσσεται η ποιότητα ζωής μας, δηλαδή δεν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι με τον τρόπο που ζούμε;

Θεοφανία Χατζηπατέρα

Έλκη κατάκλισης: Ορισμός, αίτια, πρόληψη

Τα έλκη εκ πιέσεως (που ονομάζονται επίσης και κατακλίσεις και έλκη εκ κατάκλισης) είναι βλάβες του δέρματος που οφείλονται στην παρατεταμένη εξάσκηση πίεσης στο δέρμα. Αρκεί η πίεση να εφαρμοστεί μόλις για δύο ώρες, για να δημιουργηθεί ένα έλκος κατάκλισης.

Κυριακή Καλδαρίδου

Οι Ελληνικές Υπερτροφές

Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν της Μεσογείου εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Στην Ελλάδα η παραγωγή ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα διαδομένη. Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας όπως είναι η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (τα καλά λιπαρά οξέα) και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Κυριακή Καλδαρίδου

Διατροφή και τραυματισμοί στην άσκηση

Οι τραυματισμοί είναι συχνά ένα αναπόφευκτο κομμάτι στην άσκηση ή στον αθλητισμό. Μπορεί πάντα η διατροφή να μην μπορεί να εμποδίσει ένα τραυματισμό όταν αυτός οφείλεται σε υπερπροπόνηση ή ακομη και ακατάλληλη προπόνηση. Σε αυτή την περίπτωση όμως η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης μετά από έναν τραυματισμό.

Κυριακή Καλδαρίδου

Υγιεινές συνταγές για τα γλυκά των ημερών

Οι γιορτές πάνε μαζί με λιχουδιές όπως μπισκότα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, δίπλες κτλ. Η αλήθεια είναι πως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς αυτά τα γλυκά και τα αρώματά τους δε γίνονται! Το θέμα βέβαια που απασχολεί τους περισσότερους είναι πως οι γιορτές θα φύγουν… τα γλυκά; Θα μείνουν;

Κυριακή Καλδαρίδου

Πρωινό για πρωταθλητές

Σαφέστατα και το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας διότι γεμίζει το σώμα με ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και το προετοιμάζει ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Το πρωινό (στα αγγλικά break-fast, διακοπή νηστείας) μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και μερικές ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα και είναι απαραίτητο ειδικά για άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό.

Κυριακή Καλδαρίδου

Οι 2 φυσικές πηγές πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη αποτελεί αναπόσπαστο διατροφικό κομμάτι μια ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας και ειδικά των δραστήριων ατόμων. Η πρωτεΐνη είναι βασικό δομικό συστατικό των μυών μας και είναι απαραίτητη για την αναδόμηση της μυϊκής μας μάζας. Οι πηγές πρωτεΐνης που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής μας, μπορεί να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: ...

Ζωή Τοπούζογλου

Διογκωμένοι λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες εντοπίζονται σε όλο το σώμα σας. Αποτελούν σημαντικό τμήμα του ανοσολογικού συστήματος. Οι λεμφαδένες βοηθούν το σώμα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά μικρόβια, λοιμώξεις και άλλες ξένες ουσίες. Ο όρος "διογκωμένοι λεμφαδένες" αναφέρεται σε μεγέθυνση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων.

Κυριακή Καλδαρίδου

Say cheese

Η χώρα μας είναι 1η στην κατανάλωση τυριού, με κάθε πολίτη να καταναλώνει κατά μέσο όρο 30 κιλά τυρί το χρόνο! Επομένως, δε θα μπορούσε να λείπει από το portal μας ένα infographic που να αφορά το τυρί. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής και μας δίνει αυτή την ιδιαίτερη γεύση που κάνει τη διατροφή μας ενδιαφέρουσα.

Κυριακή Καλδαρίδου

Νευρική ανορεξία και το παιχνίδι των ηλεκτρολυτών

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος, φόβο επαναπρόσληψης του βάρους ή διαταραγμένη εικόνα σώματος και αμηνόρροια. Η νευρική ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε άλλες διαταραχές και κατά συνέπεια χρειάζεται πολύ προσεκτικούς χειρισμούς. Η καρδιαγγειακή ανεπάρκεια, η ηλεκτρολυτική ανισορροπία, ενδοκρινικές διαταραχές αλλά και ηπατική δυσλειτουργία είναι μερικά από τα προβλήματα που οφείλονται σε αυτή τη διαταραχή.

Ζωή Τοπούζογλου

Πολλαπλούν μυέλωμα: Εχθρός του ανοσοποιητικού

Είναι ένας από τους συχνότερους αιματολογικούς καρκίνους, αλλά άγνωστος για το ευρύ κοινό. Το πολλαπλούν μυέλωμα προσβάλλει ετησίως σχεδόν 400 Έλληνες, αλλά τα καλά νέα είναι πως η μέση επιβίωση από αυτό έχει υπερδιπλασιασθεί την τελευταία 10ετία.

Κυριακή Καλδαρίδου

Υποκατάσταση γευμάτων: Η λύση στο αδυνάτισμα;

Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος είναι μία σοβαρή χρόνια ασθένεια, η οποία σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, με τον σακχαρώδη διαβήτη και την ινσουλινοαντίσταση, με καρδιαγγειακά νοσήματα, και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, παρά τις αυξημένες ελπιδοφόρες προσπάθειες για διάφορα προγράμματα απώλειας βάρους.

Ζωή Τοπούζογλου

Αναιμία: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

H αναιμία (anemia) είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν μειωθεί η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα ή όταν η αιμοσφαιρίνη έχει υποστεί κάποια αλλοίωση (π.χ. στη δρεπανοκυτταρική αναιμία η αιμοσφαιρίνη έχει ανώμαλο σχήμα, κάτι που οφείλεται σε κληρονομική μετάλλαξη).

Κυριακή Καλδαρίδου

Υγιεινή διατροφή

Οι δέκα (10) παρακάτω συμβουλές περιέχουν συνοπτικά και κατανοητά τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για μία σωστή και υγιεινή διατροφή. Κατευθυντήριες γραμμές: Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών (τσάι, χυμό φρούτων και λαχανικών, καφέ) αλλά και νερού.