Διαιτολογία – Διατροφολογία

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή με MSc Αθλητικής Διατροφής (Leeds Metropolitan University), Επιστημονικά Υπεύθυνη της Διατιολογικής – Διατροφολογικής Μονάδας της «ΕΝΑΡΓΕΙΑ» Ιατρική Μ.Ε.Π.Ε.

Ιστορικό, λιπομέτρηση, μέτρηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού, Διατροφική συμβουλευτική. Συνεργασία με όλες τις ιατρικές ειδικότητες της «ΕΝΑΡΓΕΙΑ» Ιατρική Μ.Ε.Π.Ε. για πλήρη αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών.

Υποστήριξη κατ’ οίκον.

Κυριακή Καλδαρίδου

 • Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
 • Μιχαήλ Καραολή και Ελπίδος 6
  Cosmos Center – Κτήριο Α’
  5ος όροφος
  Ξάνθη
 • τηλέφωνο: 25410-65320
 • κινητό: 6947711871
 • e-mail: kirkaldaridou@gmail.com

Επιλεγμένα άρθρα

Οι Ελληνικές Υπερτροφές

Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν της Μεσογείου εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Στην Ελλάδα η παραγωγή ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα διαδομένη. Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας όπως είναι η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (τα καλά λιπαρά οξέα) και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Υγιεινές συνταγές για τα γλυκά των ημερών

Οι γιορτές πάνε μαζί με λιχουδιές όπως μπισκότα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, δίπλες κτλ. (κακά τα ψέματα περιμένουμε ένα χρόνο γι αυτά!) Η αλήθεια είναι πως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς αυτά τα γλυκά και τα αρώματά τους δε γίνονται! Το θέμα βέβαια που απασχολεί τους περισσότερους είναι πως οι γιορτές θα φύγουν… τα γλυκά; Θα μείνουν;

Διατροφή και τραυματισμοί στην άσκηση

Οι τραυματισμοί είναι συχνά ένα αναπόφευκτο κομμάτι στην άσκηση ή στον αθλητισμό. Μπορεί πάντα η διατροφή να μην μπορεί να εμποδίσει ένα τραυματισμό όταν αυτός οφείλεται σε υπερπροπόνηση ή ακομη και ακατάλληλη προπόνηση. Σε αυτή την περίπτωση όμως η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης μετά από έναν τραυματισμό.

Πρωινό για πρωταθλητές – 5 επιλογές

Σαφέστατα και το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας διότι γεμίζει το σώμα με ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και το προετοιμάζει ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Το πρωινό (στα αγγλικά break-fast, διακοπή νηστείας) μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και μερικές ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα και είναι απαραίτητο ειδικά για άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό.

Οι 2 φυσικές πηγές πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη αποτελεί αναπόσπαστο διατροφικό κομμάτι μια ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας και ειδικά των δραστήριων ατόμων. Η πρωτεΐνη είναι βασικό δομικό συστατικό των μυών μας και είναι απαραίτητη για την αναδόμηση της μυϊκής μας μάζας.

Οι πηγές πρωτεΐνης που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής μας, μπορεί να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: …

Say cheese

Η χώρα μας είναι 1η στην κατανάλωση τυριού, με κάθε πολίτη να καταναλώνει κατά μέσο όρο 30 κιλά τυρί το χρόνο! Επομένως, δε θα μπορούσε να λείπει από το portal μας ένα infographic που να αφορά το τυρί. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής και μας δίνει αυτή την ιδιαίτερη γεύση που κάνει τη διατροφή μας ενδιαφέρουσα.

Νευρική ανορεξία και το παιχνίδι των ηλεκτρολυτών

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος, φόβο επαναπρόσληψης του βάρους ή διαταραγμένη εικόνα σώματος και αμηνόρροια. Η νευρική ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε άλλες διαταραχές και κατά συνέπεια χρειάζεται πολύ προσεκτικούς χειρισμούς. Η καρδιαγγειακή ανεπάρκεια, η ηλεκτρολυτική ανισορροπία, ενδοκρινικές διαταραχές αλλά και ηπατική δυσλειτουργία είναι μερικά από τα προβλήματα που οφείλονται σε αυτή τη διαταραχή. Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων των ασθενών με νευρική ανορεξία υπολογίζεται πως οφείλονται σε προβλήματα της καρδιάς.

Υποκατάσταση γευμάτων: Η λύση στο αδυνάτισμα;

Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος είναι μία σοβαρή χρόνια ασθένεια, η οποία σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, με τον σακχαρώδη διαβήτη και την ινσουλινοαντίσταση, με καρδιαγγειακά νοσήματα, και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, παρά τις αυξημένες ελπιδοφόρες προσπάθειες για διάφορα προγράμματα απώλειας βάρους. Υπάρχει συμφωνία μεταξύ ειδικών όμως πως η θεραπευτική προσέγγιση για τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει εξατομικευμένες οδηγίες και στρατηγικές για αλλαγή του τρόπου ζωής και συμπεριφοράς του ατόμου.

Υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή

Οι δέκα (10) παρακάτω συμβουλές περιέχουν συνοπτικά και κατανοητά τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για μία σωστή και υγιεινή διατροφή.

Κατευθυντήριες γραμμές:

 1. Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 2. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών (τσάι, χυμό φρούτων και λαχ…

Skip to content