Γρίπη: Τι πρέπει να ξέρετε;

εποχική γρίπη

Η εποχική γρίπη είναι μία οξεία ιογενής νόσος που μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Τα στελέχη του ιού της γρίπης, στα οποία οφείλεται η νόσος, έχουν παγκόσμια κατανομή και μπορούν να προσβάλουν άτομα όλων των ηλικιών.

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν αιφνίδια εισβολή υψηλού πυρετού, συχνά >40οC, με ρίγος και ταυτόχρονα κεφαλαλγία, μυαλγίες και αρθραλγίες ενίοτε ιδιαίτερης έντασης και βαρύτητας. Από το αναπνευστικό κυρίως παρατηρείται ρινική συμφόρηση, φαρυγγοδυνία και μη παραγωγικός βήχας που οφείλεται σε ερεθισμό της τραχείας και των βρόγχων. Ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο 5-6 ημέρες ενώ ο βήχας 2 εβδομάδες ή και περισσότερο. Τα πιο πάνω συμπτώματα συνοδεύονται από έντονη καταβολή και αδυναμία.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική (ενυδάτωση, χορήγηση παυσίπονων και αντιπυρετικών κ.λ.π.) αλλά και ειδική, ιδίως σε άτομα που έχουν έντονα συμπτώματα και/ή ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα και κυρίως όπου υπάρχει ιδιαίτερος συγχρωτισμός: (νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π). Η μετάδοση γίνεται μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται με το βήχα αλλά και με μολυσμένα από τον ιό χέρια. Για το λόγο αυτό, απλά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης αποτελούν:

 • η αποφυγή βήχα με ακάλυπτο στόμα (μία καλή πρακτική είναι να βάζουμε μπροστά στο στόμα μας ένα χαρτομάντιλο ή έστω το μανίκι μας)
 • η συνεχής καθαριότητα του προσώπου και των χεριών
 • ο καλός αερισμός των χώρων όπου φιλοξενούνται άτομα που νοσούν και των χώρων που παρουσιάζεται μεγάλη συγκέντρωση ατόμων
 • η αποφυγή επαφής ατόμων που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα με άλλα άτομα, κυρίως με όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου με έμφαση σε όσους από αυτούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η γρίπη είναι μία νόσος που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προφύλαξη ενάντια στη γρίπη είναι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός καλύπτεται δωρεάν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά αφορά όλους όσους θα ήθελαν να έχουν ατομική προστασία. Ο μαζικός εμβολιασμός εξασφαλίζει, πέρα από ατομική προστασία, και προστασία σε επίπεδο κοινότητας, αφού είναι δυσκολότερο τόσο να ξεκινήσει όσο και να διατηρηθεί μία επιδημία γρίπης.

Ποιοι θεωρείται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

Σύμφωνα και με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών:

 • άτομα άνω των 60 ετών
 • άτομα με σοβαρές παθήσεις από αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα
 • άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
 • νεφροπαθείς
 • ανοσοκατασταλμένοι και μεταμοσχευθέντες
 • έγκυες και λεχωίδες/θηλάζουσες μητέρες
 • άτομα που έρχονται σε επαφή με νεογνά <6 μηνών ή που φροντίζουν άτομα με σοβαρό νόσημα όπως περιγράφηκε παραπάνω παχύσαρκοι με ΔΜΣ >40kg/m2
 • πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • παιδιά έως 18 ετών που παίρνουν ασπιρίνη και
 • άτομα που εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Δρ. Βασίλειος Παπαδόπουλος

Πηγές: World Health Organization – Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2015

3 σκέψεις για το “Γρίπη: Τι πρέπει να ξέρετε;”

 1. Ελένη Μαυρίδου

  Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες! Θα ήθελα να μου πείτε, αν παίρνοντας ένα συγκεκριμένο αντιπυρετικό, π.χ. Depon 500άρι και δεν μας πιάνει, θα πρέπει να αυξήσουμε τη δοσολογία ή να επιλέξουμε ένα άλλο δραστικότερο; Ευχαριστώ.

 2. Η εναλλαγή αντιπυρετικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3-4 ώρες) στην κατάλληλη δόση και συχνότητα και η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων είναι καλή εναλλακτική λύση όταν μία μικρή δόση παρακεταμόλης, όπως αυτή που περιγράφετε (500 mg) δεν αρκεί. Η εξατομίκευση της αγωγής βεβαίως καλό είναι να γίνεται με τη βοήθεια του γιατρού σας.

 3. Ελένη Μαυρίδου

  Σας ευχαριστώ θερμά! Θα επικοινωνήσω μαζί σας στο προσεχές διάστημα για να κλείσω ραντεβού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *