
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα και κυρίως όπου υπάρχει ιδιαίτερος συγχρωτισμός (ταυτόχρονη παρουσία πολλών ατόμων), όπως συμβαίνει σε νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π. Η μετάδοση γίνεται μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται με το βήχα αλλά και με μολυσμένα από τον ιό χέρια. Για το λόγο αυτό, απλά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης αποτελούν α) η αποφυγή βήχα με ακάλυπτο στόμα (μία καλή πρακτική είναι να βάζουμε μπροστά στο στόμα μας ένα χαρτομάντιλο ή έστω το μανίκι μας), β) η συνεχής καθαριότητα του προσώπου και των χεριών, γ) ο καλός αερισμός των χώρων όπου φιλοξενούνται άτομα που νοσούν και των χώρων που παρουσιάζεται μεγάλη συγκέντρωση ατόμων και δ) η αποφυγή επαφής ατόμων που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα με άλλα άτομα, κυρίως με όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου με έμφαση σε όσους από αυτούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Η γρίπη είναι μία νόσος που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προφύλαξη ενάντια στη γρίπη είναι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός καλύπτεται δωρεάν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά αφορά όλους όσους θα ήθελαν να έχουν ατομική προστασία. Ο μαζικός εμβολιασμός εξασφαλίζει, πέρα από ατομική προστασία, και προστασία σε επίπεδο κοινότητας, αφού είναι δυσκολότερο τόσο να ξεκινήσει όσο και να διατηρηθεί μία επιδημία γρίπης.
Ποιοι θεωρείται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;
- άτομα άνω των 60 ετών
- άτομα με σοβαρές παθήσεις από αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα
- άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
- νεφροπαθείς
- ανοσοκατασταλμένοι και μεταμοσχευθέντες
- έγκυες και λεχωίδες/θηλάζουσες μητέρες
- άτομα που έρχονται σε επαφή με νεογνά <6 μηνών ή που φροντίζουν άτομα με σοβαρό νόσημα όπως περιγράφηκε παραπάνω
- παχύσαρκοι με ΔΜΣ >40kg/m2
- πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία
- παιδιά έως 18 ετών που παίρνουν ασπιρίνη και
- άτομα που εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Δρ. Βασίλειος Παπαδόπουλος
Πηγές: World Health Organization – Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2015
Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες! Θα ήθελα να μου πείτε, αν παίρνοντας ένα συγκεκριμένο αντιπυρετικό, π.χ. Depon 500άρι και δεν μας πιάνει, θα πρέπει να αυξήσουμε τη δοσολογία ή να επιλέξουμε ένα άλλο δραστικότερο; Ευχαριστώ.
Η εναλλαγή αντιπυρετικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3-4 ώρες) στην κατάλληλη δόση και συχνότητα και η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων είναι καλή εναλλακτική λύση όταν μία μικρή δόση παρακεταμόλης, όπως αυτή που περιγράφετε (500 mg) δεν αρκεί. Η εξατομίκευση της αγωγής βεβαίως καλό είναι να γίνεται με τη βοήθεια του γιατρού σας.
Σας ευχαριστώ θερμά! Θα επικοινωνήσω μαζί σας στο προσεχές διάστημα για να κλείσω ραντεβού.