Αλκοόλ και υγεία: Υπάρχει ασφαλές όριο;

Στις 23 Αυγούστου του 2018 το έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε τα αποτελέσματα μίας εξαιρετικά ευρείας μελέτης ανασκόπησης σχετικά με την επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ στη υγεία.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από 694 πηγές και 592 μελέτες που αφορούσαν 195 χώρες της υφηλίου και κάλυπταν χρονικά το βάθος περίπου μίας γενιάς (1990-2016).

Η μελέτη αυτή σκοπό είχε να απαντήσει στο ποια είναι η επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ στην παγκόσμια υγεία και κατά πόσο υπάρχει όντως ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ. Κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν δεδομένα που υπαινίσσονται προστατευτικό ρόλο μικρών έως μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ υπό ορισμένες συνθήκες.

Η μελέτη απέδειξε ότι το αλκοόλ ευθύνεται για το 2,2% των θανάτων θηλέων και το 6,8% των θανάτων αρρένων παγκοσμίως. Ειδικότερα, μεταξύ των ηλικιών 15-49 ετών, η χρήση αλκοόλ ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την υγεία: Το 2016, το 3,8% των θανάτων θηλέων και 12,2% των θανάτων αρρένων αυτής της ηλικιακής ομάδας αποδόθηκαν στο αλκοόλ. Νοσηρές καταστάσεις που συνδέονται άμεσα με το αλκοόλ ήταν κατά σειρά συχνότητας η φυματίωση, τα τροχαία ατυχήματα και οι αυτοτραυματισμοί.

Η κατανάλωση αλκοόλ που βρέθηκε να θεωρείται ασφαλής για την υγεία είναι 0,2 μερίδες/ημέρα με όρια αξιοπιστίας 0 – 0,8. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι σίγουρο ότι είναι ασφαλής, ενώ κατανάλωση άνω των 0,8 μερίδων αλκοόλ ημερησίως είναι δεδομένο ότι αποτελεί αρνητικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία.

Η μελέτη αυτή αναμένεται να αλλάξει τη μέχρι τώρα προσέγγιση των πολιτικών υγείας σχετικά με το αλκοόλ, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.


Πηγή: THE LANCET

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *